Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" се разпростират върху компании, които предоставят услуги или средства за модернизиране или монтиране на оборудване на кораби за полагане на газопровода. Това става ясно от актуализирани обяснения на санкциите, публикувани на сайта на Държавния департамент на САЩ.

"Такива дейности, подлежащи на санкции съгласно PEESA (Закона за защита на европейската енергийна сигурност от 2019 г.) или други пълномощия, могат да включват, но не се ограничават до предоставяне на услуги или съоръжения за подобрения или монтиране на оборудване за тези плавателни съдове, или финансиране за подобрения или монтиране на оборудване за тези кораби", пише Държавният департамент в актуализирани указания на сайта си.

Прогнозират тъмнина в Германия при отказ от "Северен поток 2"

Прогнозират тъмнина в Германия при отказ от "Северен поток 2"

"Само по-евтините доставки на газ от Русия могат да осигурят енергоснабдяване в дългосрочна перспектива"

САЩ, подкрепени от Полша, прибалтийските страни и Украйна, отдавна се опитват да възпрепятстват изграждането на газопровода, който трябва да пренася руски газ до Германия през Балтийско море.

През декември 2019 г. заплаха от американски санкции принуди швейцарската компания Allseas, която е специализирана в полагането на тръбопроводи, да се откаже от проекта, като оставаха само около 160 км до завършването на газопровода. Сега Русия завършва самостоятелно "Северен поток 2".

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ изграждат коалиция срещу газопровода "Северен поток 2".

Маас: "Северен поток 2" ще бъде завършен, Навални е друг въпрос
Обновена

Маас: "Северен поток 2" ще бъде завършен, Навални е друг въпрос

Германия не се отказва от диалог, "Русия е необходима за разрешаване на конфликти"