Пакистански войник на границата с АфганистанПрезидентът Джордж Буш е решил да отправи неочаквано остро послание към пакистанския президент Первез Мушараф, предупреждавайки го, че новоизбраният Конгрес, начело с представители на демократическата партия, може да ореже от помощите за Исламабад, ако Пакистан не положи повече усилия за овладяването на операциите на талибаните и на „Ал Кайда".

За това пише New York Times, цитиран от Ройтерс.

Решението е било взето, след като в Белия дом установили, че Мушараф - ключовият съюзник на Вашингтон във войната срещу тероризма, не е спазил обещанието си, дадено на Буш през септември да се пребори с бунтовниците.

От своя страна от Исламабад твърдят, че правят всичко, което е по силите им, за да спрат бунтовниците, преминаващи от тяхна територия на територията на Афганистан.

Въпреки това обаче американската армия отчита, че атаките на талибаните на границата между Афганистан и Пакистан рязко се увеличиха през последната една година.

Според американски представител в Конгреса въпреки уверенията на властите в Исламабад, давани през последните няколко месеца, техните усилия не дават резултат.

„Ние ще сигнализираме в Пакистан, че единственото което има значение, са резултатите," добавил представителят, цитиран от New York Times.

Той допълнил и че помощта, отпускана на пакистанския народ, наистина е изложена на риск.

Припомняме, че всяка година Пакистан получава около 850 млн. долара помощи от САЩ. Ако обаче властите в Исламабад не успят да се справят с „гастролиращите" талибани и членове на Ал Кайда, САЩ могат да отрежат около 350 млн. долара от помощите.