Линията за комуникация, създадена между въоръжените сили на Съединените щати и Русия в началото на войната в Украйна, е била използвана само веднъж досега, разкри американски служител пред "Ройтерс".

Служителят, пожелал анонимност, заяви, че САЩ са инициирали обаждане по линията за "деконфликт", за да споделят загрижеността си относно действията на руските сили в близост до критична инфраструктура в Украйна.

Не се разкриват повече подробности за конкретния инцидент, довел до обаждането по линията, свързваща Европейското командване на армията на САЩ и Центъра за управление на националната отбрана на Русия.

Служителят обаче посочи, че горещата линия не е била използвана при инцидента с падналата ракета на територията на Полша на 15 ноември, когато загинаха двама души. Експлозията вероятно е била причинена от украинска ракета за противовъздушна отбрана, но Русия носи крайната отговорност, защото тя започна войната в края на февруари, посочи тогава НАТО.

Въпреки че американският официален представител отказа да уточни коя руска дейност е предизвикала тревогата на САЩ, в публичното пространство беше признато за инциденти, свързани със сражения на руската армия около критична украинска инфраструктура. Такива са руските операции около Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата в Европа, която понастоящем е под руски контрол.

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Москва обвивяна Вашингтон в неспособност да води преговори