Съединените щати в понеделник наложиха санкции на членове на група, свързана с руското разузнаване. Мерките са заради ролята им в усилията на Москва да дестабилизира и повлияе на изборите в Молдова. Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Министерството на финансите.

Новите санкции засягат седем руски граждани, някои от които поддържат връзки с руските разузнавателни служби, се казва в изявление на департамента. Сред тях е лидерът на групата Константин Прокопиевич Сапожников. Той организира заговора за дестабилизиране на правителството на Молдова в началото на 2023 г., се казва в съобщението.

Групата е част от голяма глобална информационна операция, свързана с Русия, която е насочена към Украйна и граничещите страни, както и към Европейския съюз (ЕС), Обединеното кралство и САЩ, заяви Министерството на финансите. Членовете ѝ провокират, обучават и ръководят групи в демократични страни. Провеждат антиправителствени протести, митинги, шествия и демонстрации, се добавя в него.

Физическите лица са: Юрий Юриевич Маколов, който според Министерството на финансите е участвал в логистичната поддръжка на парцела; Глеб Максимович Хлопонин, който събира подробности за сигурността на различни правителствени сгради в Молдова; и Алексей Вячеславович Лосев, който е извършил разузнаване в Молдова, според Министерството на финансите. Светлана Андреевна Бойко и Василий Викторович Громовиков се занимаваха с бюджетирането и финансирането на парцела за 2023 г., се добавя в него.

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Молдова иска бързо в ЕС, застрашена е от Русия

Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност с години

"Тези агенти на злонамерено влияние анализират страни, уязвими за експлоатация, и подклаждат страхове, които подкопават вярата в демократичните принципи в набелязаните страни", се казва в изявлението на отдела.

Браян Нелсън, заместник-секретар по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване на министерството, каза, че санкциите от понеделник разкриват продължаващите усилия на Русия да дестабилизира демократичните нации.

ЕС и Канада миналата седмица също наложиха санкции на молдовците, позовавайки се на дестабилизиращи действия.

Молдова напуска Общността на независимите държави

Молдова напуска Общността на независимите държави

Спорес Кишинев тази организация вече не може да се нарече общност

Припомняме, че през май президентът на Молдова Мая Санду заяви, че ЕС трябва да пусне Молдова в блока "възможно най-скоро", за да защити по-добре страната срещу нарастващите руски заплахи.

Страната с население от 2,6 милиона души от месеци обвинява Москва, че се опитва да я дестабилизира заради твърдата подкрепа на Кишинев за Украйна и прозападния път, предупреждавайки, че Кремъл е разположил хибридна война и е изпратил саботьори, за да подклаждат размирици. Русия също оказа натиск върху Молдова, като намали доставките на газ.

"Нищо не може да се сравни с това, което се случва в Украйна, но ние виждаме рисковете и вярваме, че можем да спасим нашата демокрация само като част от ЕС", каза Санду добавяйки, че Русия "ще продължи да бъде голям източник на нестабилност за идните години."

През април ЕС изпрати гражданска мисия в Молдова, вклинена между Украйна и Румъния, за да помогне в борбата с нарастващите заплахи от чужбина.