Говорителят на Белия дом Джей Карни опроверга новините, че Русия не е предоставила на ФБР пълните данни за Тамерлан Царнаев, заподозрян за извършването на атентата на маратона в Бостон.

„Ние си сътрудничим с руските колеги по въпросите за борба с тероризма. И това сътрудничество продължава", съобщава сайтът Политико, цитирайки Карни.

По този начин Белият дом опроверга думите на шефа на ФБР Майкъл Роджърс, че Кремъл не е предоставила на САЩ цялата необходима за разследването информация.

Тамерлан Царнаев беше убит няколко дни след атентата в Бостън при престрелка с полицията. Неговият брат Джохар се намира в затвора с повдигнато обвинение.

ФБР се оказа мишена за критики, след като се разбра, че руските власти са поискали от него да провери Тамерлан по подозрение, че е свързан с радикалния ислям. От ФБР обаче твърдят, че тези справки не са показали нищо.

Масло в скандала наля и новината, че ЦРУ е поискало още през есента на 2011 година Тамерлан Царнаев да бъде включен в списъка на лица под наблюдение заради информации от чуждо правителство.

Междувременно стана известно, че служители на ФБР са взели ДНК проби от вдовицата на Тамерлан Царнаев - Катрайн Ръсел. Тази стъпка е предприета след като следователи открили следи от женско ДНК върху една от двете бомби, взривени на маратона. Все още не е установено на кого принадлежи тази ДНК.

В понеделник агенти на ФБР са посетили дома на родителите на Катрайн Ръсел. Вдовицата на Тамерлан се премести в родния си дом веднага след атентата.

Не е отпаднала версията, че мистериозна жена е помогнала на братята за бомбите, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".