Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че ще бъдат наложени нови санкции срещу Иран като част от нова стратегия на американската администрация към Ислямската република. Тези санкции щели да бъдат най-тежките в историята.

"Ще приложим безпрецедентен финансов натиск върху иранския режим. Ръководителите в Техеран не трябва да се съмняват в нашата сериозност", изтъкна Помпео, добавяйки, че допълнителните санкции са в процес на подготовка, съобщават световните информационни агенции.

"Иранският режим трябва да знае, че това е само началото", добави американският първи дипломат.

Майк Помпео изложи новата стратегия на Белия дом за Иран след решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумение с Иран.

Иран: Подкрепата на Европа за ядрената сделка не е достатъчна

Иран: Подкрепата на Европа за ядрената сделка не е достатъчна

Това е ядрено споразумение, което работи

"Президентът се оттегли от споразумението по една проста причина: то не успя да гарантира сигурността на американския народ от риска, създаден от ръководителите на Ислямска република Иран. Нищо повече", посочи той.

Повтаряйки критиките на Тръмп за сделката, Помпео изтъкна, че една от разпоредбите на споразумението предлага на Иран "бърза писта" за създаването на атомна бомба след изтичането на сделката.

"Споразумението не направи нищо, за да адресира разработването от страна на Иран на балистични и крилати ракети, които могат да носят ядрени бойни глави", настоя още първият дипломат на САЩ.

Помпео също така обвинява Иран, че е използвал неочаквания бонус от отмяната на санкциите, за да финансира групировки в Близкия изток като "Хамас" в Ивицата Газа и бунтовниците хуси в Йемен.

ЕС може да компенсира компаниите, засегнати от санкциите на САЩ срещу Иран

ЕС може да компенсира компаниите, засегнати от санкциите на САЩ срещу Иран

Мер има предвид правила на ЕС от 1996 г.

Той изложи условията за сключването на каквото и да е ново ядрено споразумение с Иран. "Споразумението не е целта. Целта е да защитим американския народ. Всякакво ново споразумение ще гарантира, че Иран няма да придобие ядрено оръжие", настоя Майк Помпео и отсече, че САЩ няма да предоговарят настоящото ядрено споразумение.

Иран трябва да даде "пълен отчет" на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) за досегашните си дейности по разработването на ядрени бойни глави, поиска той и нареди, че Ислямската република не може да продължава да обогатява уран или плутоний.

Държавният секретар също така настоя, че Иран трябва да прекрати разработването на балистични ракети, да освободи арестуваните американски граждани и да прекрати подкрепата си за терористични групировки в Близкия изток, сред които ливанската "Хизбула" и палестинските "Хамас" и "Ислямски джихад".

САЩ искат да създадат международна коалиция против иранския режим

САЩ искат да създадат международна коалиция против иранския режим

Тази идея ще бъде представена

Помпео се зарече, че САЩ и техните съюзници ще работят за "възпиране на агресията на Иран", осуетявайки иранските кибератаки и опитите да се намесят във важни морски пътища.

"Ще заловим иранските агенти и техните съюзници от "Хизбула" по целия свят и ще ги смажем", зарече се той.

"Ако възобновят ядрената си програма, това ще означава по-големи проблеми. По-големи проблеми, отколкото някога са имали", предупреди държавният секретар на САЩ.

Той също така отбеляза, че САЩ ще продължат да осъждат отношението на Иран към гражданите си, като спомена неотдавнашните протести в страната.

Русия и Китай засилват икономическото си влияние в Иран

Русия и Китай засилват икономическото си влияние в Иран

Евразийският икономически съюз сключи временно търговско споразумение с Иран