В знак за нарастващото значение, което придобиват американо-гръцките отношения, особено след подновяването и актуализирането на протокола от Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA), Вашингтон планира, според източници, да похарчи общо 33,5 милиона долара за изграждане на два хангара и поддържащи сгради в авиобаза Лариса в Централна Гърция, където сега са разположени няколко подразделения на ВВС на САЩ в Европа (USAFE).

Нещо повече, според същите източници се предвижда и разширяване на сътрудничеството в областта на излишната военна техника, както и нови предложения за програми за въоръжение.

Гръцките въоръжени сили вече са получили кораби Mark V и хеликоптери Kiowa, докато започва процесът за доставка на бронирани превозни средства за сигурност M1117.

Освен това, като част от усилията за отделяне от старото съветско оборудване, гръцката армия обсъжда придобиването на 17 десантни десантни превозни средства в контекста на постепенното премахване на своите БМП.

По-важното е, че в рамките на следващите две седмици се очаква САЩ да представят ново предложение, което ще предвижда модернизация на четирите фрегати MEKO от Гръцкия флот.

От американска гледна точка MEKO могат да останат на служба на гръцкия флот за години напред, стига да бъдат направени необходимите подобрения.

По отношение на доставката на изтребители от пето поколение F-35, същите източници отхвърлят всяка възможност за прехвърляне на някои от по-старите, предназначени за турските ВВС в Гърция.

Те отбелязаха, че Гърция ще може да придобие F-35 до пет години от всеки момент, когато съответният процес бъде активиран. Това означава, че е необходим петгодишен преходен период, през който военновъздушните сили ще имат подсигурени необходимата инфраструктура, подходящата подкрепа и пилотите.