Садам Администрацията на Джордж Буш разглежда възможностите да бъде поставен на Садам Хюдеин “ултиматум” непосредствено преди началото на военна операция срещу Ирак. Това съобщава CNN, позовавайки се на източници от Белия дом.

Не се споменават подробности за съществото на този “ултиматум”, но е ясно, че той трябва да бъде “открито предупреждение за неминуемата война”, за да могат служителите на международните хуманитарни организации, журналисти и други лица да имат възможност да се подготвят за напускане на Ирак.

От Белия дом съобщават същота така, че Вашингтон може да се откаже от плановете си за втора резолюция на Съвета за сигурност, ако стане ясно, че тя няма да събере необходимия брой гласове.

До момента независимо от интензивното лобиране, Белият дом не успява да подсигури нужните 9 гласа “за” приемането на нова резолюция. САЩ не са получили и гаранции, че някой от постоянните членове на съвета няма да използва правото си на вето.

операцияВ същото време израелски и американски военни експерти заявяват, че отказът на Турция да предостави на САЩ военни бази може да забави, но не и да провали евентуална военна операция срещу Ирак. САЩ имат доста резервни варианти, заявява шефът на комитета на началник-щабовете на американските въоръжени сили ген. Ричард Майерс.

Днес се очаква Джордж Буш да се срещне и с шефа на Централното командване на US-въоръжените сили ген. Томи Франкс. Генерълт е във Вашингтон за консултации с политическото ръководство на страната. Той вече се срещна със секретарят по отбраната Ръмсфелд, а днес ще бъде приет и в Белия дом.