На сайта на Конгреса на САЩ беше публикуван законопроект, предвиждащ налагането на санкции срещу руснаци и други чужденци, които подкрепят президента на Венецуела Николас Мадуро, съобщават руските медии.

"Засиленото присъствие на Руската федерация в Западното полукълбо предизвиква безпокойство у Съединените щати и нашите съюзници в региона", се подчертава в документа.

Русия обвини Запада за прекъсването на тока във Венецуела

Русия обвини Запада за прекъсването на тока във Венецуела

Захарова заяви, че аварията е "саботаж на Запада"

Законопроектът по-специално предвижда забрана за получаване на американска виза за чужденци, "действащи в интерес на руското правителство в подкрепа на силите за сигурност на Венецуела".

Конгресмени са припомнили за изпращането на два стратегически бомбардировача ракетоносци Ту-160 във Венецуела от страна на Русия, които участваха в учения през декември миналата година. Отбелязва се, че Москва оказва финансова подкрепа на Мадуро, като предоставя заеми на венецуелската държавна петролна компания PDVSA.

Лавров: Подкрепата на Москва за Венецуела е "непоколебима"

Лавров: Подкрепата на Москва за Венецуела е "непоколебима"

Русия била против външната намеса и насилствената инвазия в страната

Автор на инициативата за приемането на законопроекта е конгресменът от Демократическата партия Деми Васерман-Щулц.

През януари Венецуела беше разтърсена от вълна от протести срещу Мадуро. На 23 януари председателят на парламента и лидер на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава до провеждането на нови президентски избори. Гуайдо не признава за легитимни изборите през миналата година, в които Мадуро беше избран за президент.

Американските дипломати напуснаха Венецуела

Американските дипломати напуснаха Венецуела

Мадуро даде 72 часа да си тръгнат от страната

Действията на Гуайдо бяха одобрени от повечето страни в Латинска Америка, САЩ и повечето страни от ЕС. В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Китай, Турция и др. Русия обяви за несъществуващ "президентския статут" на Гуайдо.

САЩ наложиха санкции срещу PDVSA. Нейните активи и интереси на стойност 7 млрд. долара в САЩ бяха блокирани. Руската банка "Еврофинанс Моснарбанк" също беше ударена заради връзки с PDVSA. Миналата седмица Вашингтон обяви нови санкции срещу Каракас, но не уточни какви ще бъдат те.

Венецуела обвинява Гуайдо за саботаж след токовите удари в страната

Венецуела обвинява Гуайдо за саботаж след токовите удари в страната

Гуайдо нападна президента Николас Мадуро за случващото се