Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън следи отблизо действията на руските сили, свързани с възможността за използване на ядрени оръжия.

Това съобщи Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ в Белия дом, в интервю за CNN.

"Следим това с цялото си внимание. И не сме видели нищо, което да ни накара да променим позицията си по отношение на стратегическото възпиране", каза служителят.

ISW: Русия прилага ядрен шантаж срещу Запада

ISW: Русия прилага ядрен шантаж срещу Запада

Кремъл готви ударна група в Херсон

Кърби подчерта, че САЩ се отнасят сериозно към ситуацията и са предприели стъпки за подготовка на отговор, ако Русия реши да нанесе ядрен удар.

В същото време той нарече безразсъдна руската реторика за възможността за използване на оръжия за масово унищожение.

"Така че безспорно мислим за това как да гарантираме, че интересите на нашата национална сигурност и тези на нашите съюзници от НАТО ще бъдат изпълнени", каза служителят на администрацията на Белия дом.

Медведев: Идеята да се накаже страната с най-голям ядрен арсенал застрашава човечеството

Медведев: Идеята да се накаже страната с най-голям ядрен арсенал застрашава човечеството

Абсурдно било създаването на трибунали срещу Русия

Припомняме, че бившият директор на ЦРУ Дейвид Петреъс заяви, че САЩ ще нанесат конвенционален удар по руските сили, ако Путин реши да нареди използването на тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Между другото, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посочи, че страната му има план за действие в случай на ядрен удар от страна на Русия.