Предполагаем китайски шпионски балон лети над Съединените щати от няколко дни и високопоставени американски служители посъветваха президента Джо Байдън да не го сваля от страх, че отломките могат да представляват заплаха за безопасността.

"Явно предназначението на този балон е за наблюдение", заяви високопоставен служител на отбраната на САЩ в четвъртък, цитиран от "Ройтерс".

Китай и Съединените щати, двете най-големи икономики в света, изпитаха напрежение напоследък, сблъсквайки се относно спазването на правата на човека в Тайван и Китай и военната му дейност в Южнокитайско море.

Вашингтон проследява балона, откакто навлезе във въздушното пространство на САЩ преди няколко дни, включително като го наблюдава с пилотирани американски военни самолети.

Длъжностни лица отказаха да кажат колко високо е летял балонът, но заявиха, че е над гражданския въздушен трафик и под космическото пространство. Затова и не представлява опасност.

Висши американски военни лидери обмисляха да свалят балона над Монтана, но в крайна сметка препоръчаха да не го правят поради потенциалния риск за безопасността от отломки.

Американски служители повдигнаха въпроса пред китайските си колеги.

"Съобщихме им сериозността, с която приемаме този въпрос", добави служителят.

Блинкън може да разговаря със Си Дзинпин на посещение в Китай

Блинкън може да разговаря със Си Дзинпин на посещение в Китай

Срещата би била един от поредицата скорошни сигнали от китайския лидер за желание да промени тона

Шпионски балони са летели над Съединените щати няколко пъти през последните години, но този балон изглежда се е задържал по-дълго, отколкото в предишни случаи, каза служителят.

"В момента считаме, че този балон има ограничена допълнителна стойност от гледна точка на събиране на разузнавателна информация, но въпреки това предприемаме стъпки за защита срещу събиране на чувствителна информация от чуждо разузнаване", каза служителят.

Припомняме, че държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще проведе лична среща с китайския президент Си Дзинпин по време на двудневното си посещение в Китай, което започва на 5 февруари, съобщи Financial Times в четвъртък, цитирайки няколко анонимни източника, запознати с плановете.

По този начин Блинкън ще бъде първият държавен секретар, който ще се срещне със Си в Китай след посещението на Рекс Тилърсън през 2017 г., първата година от управлението на Тръмп. Когато Майк Помпео, който наследи Тилърсън, отиде в Китай на следващата година, той нямаше среща със Си.

Посещението му бележи нова фаза на засилен ангажимент между двете страни след много труден период, който беше допълнително усложнен от пандемията Covid-19.

Посещението на Блинкън идва в момент, когато страните остават в спор по редица въпроси, включително агресивната военна дейност на Китай около Тайван, отказа му да осъди нахлуването на Русия в Украйна и бързо разширяващия се ядрен арсенал.

Китай е разочарован от действията на Байдън да ограничи способността му да получава модерна американска технология, включително полупроводници. САЩ, Япония и Холандия наскоро постигнаха споразумение, предназначено да ограничи продажбата на инструменти за производство на чипове в Китай, докато Вашингтон и Ню Делхи тази седмица стартираха няколко амбициозни технологични инициативи за противодействие на Китай.

Очаква се китайските министри да започнат да посещават САЩ по-късно тази година преди срещата на форума АТЕС в Сан Франциско през ноември. Това събитие идва два месеца след срещата на върха на Г-20 в Индия, на която се очаква да присъстват Байдън и Си.

Китай посочи САЩ като основния инициатор на войната в Украйна

Китай посочи САЩ като основния инициатор на войната в Украйна

Ако Вашингтон иска мир, да спре да доставя оръжия на Киев