САЩ са предоставили на страните от Европейския съюз и НАТО разузнавателни данни, за да ги убедят, че Русия подготвя инвазия в Украйна. Това пише авторитетното британско издание "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници.

По-рано Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия обяви, че Вашингтон е станал по-активен и по-твърд в опитите си да привлече подкрепата на Европа за сдържане на Москва. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза, че разузнавателните служби на Украйна, САЩ и Великобритания са обменили информация за струпване на руски войски близо до украинските граници. 

WP: Разузнавателни данни потвърждават, че Русия планира нахлуване в Украйна

WP: Разузнавателни данни потвърждават, че Русия планира нахлуване в Украйна

Кремъл смята да използва до 100 батальона...

По информация на "Файненшъл таймс" дипломатическото взаимодействие, както и решението на САЩ да разпространяват разузнавателна информация са помогнали да бъдат убедени някои скептично настроени страни, включително Германия, че Кремъл може скоро да изпрати армията си в Украйна.

По думите на източниците САЩ са решили да предприемат подобни нехарактерни действия, тъй като някои европейски съюзници не са се доверили на изявленията на САЩ за подготовката на Русия за инвазия.

САЩ готвят план срещу евентуална руска агресия спрямо Украйна

САЩ готвят план срещу евентуална руска агресия спрямо Украйна

В близките дни се очаква среща между Джо Байдън и Владимир Путин

САЩ са започнали да споделят информация в началото на ноември, преди срещата на военните министри на страните членки на НАТО. Според вестника Вашингтон е предоставил на съюзниците доклади на американското разузнаване за концентрация на руски войски по украинската граница и други доказателства за възможни приготовления за атака. По думите на един източник количеството на материалите е било "много подробно".

"Много съюзници не бяха уверени, че се случва нещо сериозно. Бяхме изненадани от пропастта в разузнаването - как и защо САЩ видяха това, което ние не видяхме", отбелязало неназовано официално лице пред изданието.

Путин ще търси гаранции от Байдън за Украйна

Путин ще търси гаранции от Байдън за Украйна

В предстоящ разговор между двамата

Някои страни от ЕС и членки на НАТО призоваха за диалог с Москва, а не за конфронтация, и предположили, че Русия няма да нахлуе, ако не бъде провокирана, пише изданието. Американското разузнаване обаче променило мнението им.

Вестникът отбелязва още, че президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да предупреди своя руски колега Владимир Путин срещу нахлуване в Украйна.

Украйна обяви: възможна е мащабна офанзива на Русия през януари

Украйна обяви: възможна е мащабна офанзива на Русия през януари

Украйна нямало да направи нищо да провокира ситуацията, но е готова да отвърне