САЩ удариха Китай заради "Рособоронекспорт", предаде Ройтерс.

В четвъртък Белият дом е наложил санкции срещу китайската военна агенция и нейния директор Ли Шинфу. Причината е решението на ведомството да закупи отбранително оборудване от Русия, в нарушение на наложените от САЩ санкциите срещу Кремъл. Те бяха въведени през 2017 г.

Не се месим в делата на САЩ, отговори Китай

Не се месим в делата на САЩ, отговори Китай

Китай не се намесва във вътрешните работи на други държави

Рестриктивните мерки на САЩ ще засегнат Китайския отдел за развитие на оборудването, който наблюдава технологиите за отбрана. Той подписва и разрешава извършването на "значими транзакции" с "Рособоронекспорт". Компанията е основен износител на оръжия от Русия.

В момента е известно, че санкциите на САЩ срещу Китай са за сделката за купуването на руски изтребители Су-35 през 2017 г. и С-400 през 2018 г. Те са ясен сигнал за китайския президент Ли Дзинпин, който лично отговаря за военната агенция. 

ВВС на САЩ се нуждаят от разрастване, за да запазят превъзходството си над Русия и Китай

ВВС на САЩ се нуждаят от разрастване, за да запазят превъзходството си над Русия и Китай

Анализът на ВВС не включва разходите

"Рособоронекспорт" се ползва с протекциите на Кремъл при износа на оръжие.

Китай стана първият чуждестранен клиент на Су-35 и С-400. През ноември 2015 г. беше подписан договор за доставка на Пекин на 24 Су-35 руски изтребители на стойността от $2 млрд. Първите четири самолета са доставени в края на 2016 г., през 2017 г. Пекин получава още десет, последните 10 Су-35 по договора са доставени през 2018 г., разкрива РБК.

През есента на 2014 г. Русия и Китай подписаха договор за над $3 милиарда за доставка на най-малко шест батальона С-400. В началото на януари 2018 г. източникът на ТАСС съобщава за началото на доставките.

Само преди седмица военни формирования на китайската армия взеха участие в най-широкомащабните учения на руската армия.

Маневрите бяха отчетени от САЩ и НАТО като сигнал за военно сближаване на Москва с Пекин.