САЩ добавиха кубинската полиция и двама членове на нейното ръководство към своите санкции. Това се посочва в изявление, публикувано в петък от Министерството на финансите на САЩ.

Ограничителни мерки бяха въведени срещу шефа на кубинската национална полиция Оскар Калехас Валкарсе, както и срещу първия му заместник Еди Сиера Ариас, уточнява АП.

САЩ се заемат с репресиите в Куба заради десетките хиляди искащи промяна

САЩ се заемат с репресиите в Куба заради десетките хиляди искащи промяна

Виждат исторически момент и Куба става основен приоритет, както Русия, Китай, Иран и Мадуро във Венецуела

Санкциите на финансовия отдел означават замразяване на активи в Съединените щати и забрана на американските граждани да правят каквито и да било бизнес с тези в списъка.

Американското министерство на финансите уточни, че санкциите са следствие от "действията за потушаване на мирните, продемократични протести в Куба, започнали на 11 юли".

"Ще има още, освен ако няма драстична промяна в Куба, каквато не очаквам", каза Байдън на срещата в Белия дом. "САЩ предприемат съгласувани действия за подпомагане на каузата на кубинския народ", добави той.

Джо Байдън прие в Белия дом лидери на кубинската общност в САЩ.

Байдън каза, че е поискал от Държавния департамент и финансовото министерство да го информират как може да се позволят парични преводи от САЩ към Куба без да се облагодетелства кубинското правителство. Той работи също така и по план за осигуряване на безжични комуникации за кубинците.

Куба беше обхваната от масови протести, породени от недоволството срещу авторитарното управление на островната страна.

Те също протестираха срещу правителственото отношение към пандемията на коронавируса и ограничаването на гражданските свободи. Десетки активисти бяха задържани.

Кубинското правителство обвини за протестите най-вече финансираните от САЩ "контрареволюционери", които експлоатират икономически затруднения, причинени от американските санкции.

На 22 юли САЩ обявиха санкции срещу кубинския министър на отбраната Алваро Лопес Миера и срещу специално звено на кубинското министерство на вътрешните работи заради потушаването със сила на протестите на 11 юли в Куба.