Съединените щати включиха в санкционните си списъци над 300 руски компании и лица, включително Московската борса, както и техни партньори и фирми в Китай, Хонконг, Турция, Обединените Арабски Емирства и други страни. Това обявиха Министерството на финансите и Държавният департамент на САЩ в сряда, в навечерието на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе тази седмица в Италия, съобщава Би Би Си.

Новите санкции са насочени главно срещу онези, които участват в заобикалянето на ограниченията за доставки на високотехнологични стоки, вече наложени срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна.

"Днешните стъпки удрят по останалите пътища за внос на чуждестранни материали и прибори и по критично важните за тях доставки от трети страни. Увеличаваме риска, свързан с работата с военната икономика на Русия, за финансовите организации, премахваме пътищата за заобикаляне на санкциите и намаляваме достъпа на Русия до чуждестранни технологии, оборудване, софтуер и ИТ-услуги," заяви министърът на финансите Джанет Йелън, цитирана от пресслужбата на министерството.

Под новите санкции попадат 90 фирми и лица от Китай, включително Хонконг, Турция, ОАЕ, ЮАР и други страни, които според американските власти участват в доставките на полупроводници и други високотехнологични изделия за руската военна промишленост.

Освен това в санкционните списъци са включени три руски проекта за производство на втечнен природен газ, което се очаква да нанесе нов удар върху приходите на Русия от износ на въглеводороди.

Кремъл: Дори САЩ не могат да изнудват със санкции Китай

Кремъл: Дори САЩ не могат да изнудват със санкции Китай

Санкциите ще са заради предполагаемата подкрепа на Пекин за руския военно-промишлен комплекс