Американски и японски официални представители обявиха, че ще бъде разположен втори радар за ранно предупреждение в Япония през следващата година. Също така ще бъдат разположени разузнавателни безпилотни самолети с далечен обсег на действие, за да подпомагат наблюдението на спорните острови в Източнокитайско море следващата пролет - ход, който може да увеличи разногласията с Китай, отбелязва АП.

Външните и военните министри на двете страни също за първи път се договориха колко да плати Япония за изтегляне на американски пехотинци от Окинава към Гуан и в други райони на Тихия океан. Япония ще плати 3.1 милиарда долара за преместването им, което включва създаване на нови бази в Гуам и Северните Мариански острови.

САЩ имат около 50 хиляди войници в Япония

Информацията идва след среща при затворени врата между американския Държавен секретар Джон Кери, военния министър на САЩ Чък Хейгъл и японските им колеги, съответно Фумио Кишида и Ицунори Онодера. Разговорите се проведоха преди визитата на Обама в Индонезия и Бруней следващата седмица, която има за цел да подобри американо-японския съюз, който се разглежда от двете страни като крайъгълен камък за мира и стабилността в Северна Азия.

Новата радарна система X-band ще укрепи възможностите на Япония да проследява и прихваща ракети в Японско море. Тя ще бъде разположена в западната част на Япония. Според официални лица системата ще има за цел да предпазва от заплаха от Северна Корея и не е пряко насочена към Китай.

По отношение на безпилотните самолети, те ще бъдат два или три, които ще летят от американска база. Самолетите ще имат за цел да наблюдават островите Сенкаку. В документите от споразумението не се споменава пряко, че ще наблюдават островите Сенкаку. Официален представител поясни, че детайлите около разполагането на американските безпилотни самолети Global Hawk се обсъждат. Плановете включват и разполагане на самолети Ф-35 за пехотинците около 2017 година.

Китайското външно министерство не е коментирало информацията. Пекин критикува разполагането на първата военна радарна система.

Увеличаването на мощта на съюзниците на САЩ в Азия е част от новата стратегия на Обама да засили позициите на Вашингтон в този регион.