САЩ са взели решение значително да увеличат военното си присъствие в Полша. Това обяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от местните медии.

"САЩ, нашият най-силен съюзник, благодарение на усилията на президента Анджей Дуда и министъра на националната отбрана, решиха да увеличат с над десет пъти контингента на американските войски в Полша", разкри той в реч пред Сейма (полския парламент).

САЩ отговарят на Русия: Разполагането на US войски в Полша е изцяло отбранително

САЩ отговарят на Русия: Разполагането на US войски в Полша е изцяло отбранително

Всичко било заради сигурността на Полша

През лятото Варшава и Вашингтон подписаха съвместна декларация за военно сътрудничество. Според документа размерът на американския военен контингент трябваше да нарасне с 1000 души от сегашните 4 500 души.

Страните също така съгласуваха мястото на разположението на военнослужещите и техниката на територията на страната, а град Познан беше избран за място на щаба.

Във Варшава заявиха, че по този начин командването на американските войски на източния фланг на НАТО ще се премести в Полша.

През септември председателят на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че изначално на територията на Полша не е било планирало постоянно присъствие на американците в рамките на алианса. По думите му обаче геополитическата ситуация през последните години е довела до "промяна в позицията на нашите западни съюзници, в частност на САЩ".