Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в сряда историческо партньорство за сигурност между САЩ, Обединеното кралство и Австралия, предаде The Washington Times. 

То ще позволи на трите държави да споделят отбранителни технологии, включително планове за ядрени подводници. Тристранният пакт за сигурност, известен като AUKUS, ще включва споделяне на изкуствен интелект, подводни системи, и кибер възможности.

"Нашите нации ще подобрят споделената ни способност да се справяме със заплахите на 21-ви век, както го направихме и през 20-ти век - заедно", каза Байдън на събитието в Белия дом. Трябва да можем да се справим както с настоящата стратегическа среда в региона, така и с начина, по който тя може да се развива, тъй като бъдещето на всяка от нашите нации, а всъщност и на света, зависи от свободен и отворен индо-тихоокеански регион, траен и процъфтяващ в десетилетия напред", каза той. 

Китай демонстрира отбранителна световна ангажираност с многонационални миротворчески учения

Китай демонстрира отбранителна световна ангажираност с многонационални миротворчески учения

Войници от Китай, Пакистан, Монголия и Тайланд участваха в 10-дневното учение

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че алиансът ще направи света по-безопасен и ще създаде работни места в Обединеното кралство. "Отваряме нова глава в нашето приятелство и първата задача на това партньорство ще бъде да помогнем на Австралия да придобие флот от подводници с ядрен двигател, като подчертава, разбира се, че въпросните подводници ще се задвижват от ядрени реактори, които не са въоръжени с ядрени оръжия и нашата работа ще бъде напълно в съответствие с нашите задължения за неразпространение. "

Австралийският премиер Скот Морисън призна, че светът става все по-сложен, особено в Индо-Тихоокеанския регион и заяви, че бъдещето на геополитическата зона ще повлияе и на общото бъдеще.

Алиансът засилва присъствието на трите държави в Тихия океан, където и трите нации са загрижени за амбициите на Китай.

Смята се, че Китай притежава шест ядрени подводници и планира да разшири своя флот с ядрена енергия през следващите няколко години. Пекин също така има десетки конвенционални подводници, които се захранват от ядрени реактори.

Франция реагира с гняв, след като остана извън споразумението, предаде Fox News.

В изявление на френските министри на външните работи Жан-ив Льо Дриан и министъра на въоръжените сили Флоранс Парли, се казва, че решението "противоречи на духа на сътрудничеството, който преобладава между Франция и Австралия, основана на отношения на политическо доверие, както и на развитието на отбранителна индустриална и технологична база на високо ниво в Австралия. "

Според тях, изборът на Америка да изключи европейски съюзник и партньор като Франция точно в такъв момент, показва липса на съгласуваност, която Франция може само да отбележи и да съжалява.

Белият дом не е отговорил веднага на искането за коментар от Fox News.