САЩ, Германия и Великобритания се подготвят да разположат 4 батальона с общо около 4000 войници в Полша и балтийските държави в рамките на мерките на НАТО за укрепване на границата с Русия заради засилването на военната активност от страна на Москва, пише американският в. "Уолстрийт джърнал", позовавайки се на източници от щатската администрация.

САЩ вероятно ще изпратят два батальона, а Германия и Великобритания - по един. По време на посещение в Брюксел американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк потвърди числеността на силите и посочи, че разполагането им е в отговор на засилилата се руска активност около балтийските страни - Литва, Латвия и Естония, където напрежението нараства.

"Руснаците провеждат множество внезапни учения край границите с много войски", посочва Уърк и добавя: "От наша гледна точка можем да кажем, че това е изключително провокационно поведение."

Руските представители нееднократно са заявявали, че техните струпвания на войски и учения са в отговор на струпването на сили на НАТО и агресивните действия по отношение на Москва.

Вчера стана ясно, че германските власти обмислят планове преди юлската среща на върха на НАТО за разполагане на батальон в Литва, като все още окончателното решение не е взето.  

Преди силите да бъдат дислоцирани в Прибалтика, съставът на отделните батальони може да се окаже спорен момент, по-конкретно - дали да е само от една страна или да е многонационален, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". 

Полша и балтийските страни настояват за възможно най-голямо присъствие на НАТО. САЩ и Великобритания заявиха, че дислоцираните сили трябва да не противоречат на Основополагащия акт от 1997 г. между Русия и НАТО - договорът забранява разполагането за постоянно на големи войски по руските граници.