Министерството на отбраната на САЩ заяви, че решението на Полша да спре да предоставя оръжия на Украйна е суверенно решение, съобщава CNN.

"Винаги сме казвали, че е суверенно решение за всяка страна да реши какво ниво на подкрепа ще предостави", каза прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър на брифинг.

Райдър не каза дали това ще накара други нации да предоставят повече на Украйна. Но отчете помощта, която Полша вече е предоставила.

"Полша е една от водещите страни, когато става дума за предоставяне на помощ за сигурността на Украйна - и не само помощ за сигурността, но и по отношение на предоставянето на значителна хуманитарна помощ и подкрепа за повече от един милион разселени украинци, които са отишли в Полша в резултат на това на инвазията на Русия", каза той.

Полша ще изпрати на Украйна само вече обещаните оръжия

Полша ще изпрати на Украйна само вече обещаните оръжия

Отношенията межде двете страни се обтегнаха заради спора за зърното

Припомняме, че Полша обяви по-рано в четвъртък, че ще изпълни само доставките на оръжия, договорени по-рано с Украйна. Това говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер.

Изявлението му дойде ден, след като полските управляващите обявиха прекратяване на доставките на оръжие за Киев на фона на спора за зърното.

"Полша ще извършва само предварително договорени доставки на боеприпаси и въоръжение. Включително произтичащи от договори, подписани с Украйна", поясни Мюлер.

Той изрази безпокойство от "поредицата абсолютно неприемливи изявления и дипломатически жестове" на украинската страна, въпреки че има "най-големия чуждестранен договор от 1989 г., сключен с полската оръжейна индустрия".

Полша обяви, че възнамерява да прекрати оръжейните доставки за Украйна на фона на обтегнатите отношения между двете държави заради забраната на Варшава за внос на украинско зърно и последвалите съдебни действия от страна на Киев пред Световната търговска организация.

През 19-те месеца на войната в Украйна Полша бе един от най-близките съюзници на Киев, като оказваше помощ при транзита и настаняването на бежанци, както и за доставката и движението на оръжие за украинските въоръжени сили през своя територия.

Полша спира оръжейните доставки за Украйна

Полша спира оръжейните доставки за Украйна

Напрежение пред руската агресия