Шефът на Пентагона Лойд Остин настоя, че експанзивните претенции на Пекин в Южнокитайско море нямат "никакво основание в международното право", прицелвайки се в нарастващото отстояване на Китай в ожесточено оспорваните води, предаде "Франс прес".

"Това отстояване стъпва върху суверенитета на държавите в региона", подчерта той в началото на посещението си в Югоизточна Азия, където няколко страни имат конкурентни претенции с Китай в морето.

Министърът на отбраната на САЩ иска стабилни и конструктивни отношения с Китай

Министърът на отбраната на САЩ иска стабилни и конструктивни отношения с Китай

Лойд Остин: Великите сили трябва да са модел за прозрачност и комуникация

"Продължаваме да подкрепяме крайбрежните държави в региона в поддържането на техните права съгласно международното право", допълни Остин.

Говорейки в Сингапур, шефът на Пентагона настоя, че САЩ "няма да отстъпят, когато интересите ни са застрашени, но въпреки това не търсим конфронтация" с Китай.

"Ангажиран съм в преследването на конструктивни, стабилни отношения с Китай, включително по-силни кризисни комуникационни връзки с Народно-освободителната армия", отбеляза Остин, визирайки китайската армия. 

Китай претендира за почти цялото богато на ресурси море, през което годишно преминават трилиони долари в корабна търговия с припокриващи се претенции от Бруней, Малайзия, Филипините, Тайван и Виетнам.

Пекин пришпорва САЩ да спрат да демонизират Китай

Пекин пришпорва САЩ да спрат да демонизират Китай

Контрамерките, които Китай предприема срещу Вашингтон, били "легитимни и разумни"