Днес е станало известно съществуването на нов ядрен обект на територията на КНДР, намиращ се някъде в планините в северозапданата част на страната. Това съобщава CNN, позовавайки се на високопоставен източник от Пентагона.

Американските самолети-разузнавачи, извършващи монигоринг на атмосферата над Северна Кория, са засекли изпарения на газ криптон 85, който се получава при преработката на отработено ядрено гориво за получаване на плутоний. Тези факти, според US-военното министерство, говорят за наличието на подземен атомен завод.

Пентагонът тръди, че през последните няколко години Пхенян усилено строи секретни заводи, които могат да бъдат разположени дълбоко под земята и вече един от тях е започнал работа. Тяхното местонахождение е такова, че не могат да бъдат открити от американските спътници.

В същото време Белият дом отказа да потвърди тази информация, позовавайки се на секретността й, а президентът на Южна Кория Ро Му Хен рязко опроверга съобщението на CNN.

Външният южнокорейски министър заяви от своя страна, че се съмнява в достоверността на информацията, както и увереността си, че “нищо не може да промени твърдата решимост на САЩ за мирно разрешаване на корейския проблем”.

Също днес, КНДР отново поиска да бъде сключен със САЩ договор за ненападение. Преговори, които се основават на честност, равноправие и доверие, са единствения начин за разрешаване на кризата около ядрената програма на Пхенян, се казва в съобщение, разпространено от Централната телеграфна агенция на Корея.