Саудитска Арабия, където се намират най-свещените за исляма места, обяви в понеделник, че празникът Курбан Байрам, с който се отбелязва краят на постите по време на Рамазана, ще започне в сряда.

Това разкри АФП.

"Върховният съд обявява днешния ден за последен ден на Рамадана, а сряда - за първи ден на Ейд ал-Фитр (Курбан Байряма)", съобщи официалната Саудитска агенция за пресата в своя акаунт в "Туитър".

Времето на Ид ал-Фитр се определя от наблюдението на полумесеца в съответствие с мюсюлманския лунен календар.

Саудитските медии съобщиха, че в понеделник полумесецът не се е виждал.

Обединените арабски емирства и Катар също обявиха, че Курбан Байрам - празник, който обикновено се отбелязва със семейни събирания - ще започне в сряда.

Месецът на дневните пости - Рамадан, е един от петте стълба на исляма.

Спазващите закона мюсюлмани се въздържат от ядене и пиене от зори до здрач и традиционно се събират със семейството и приятелите си, за да прекъснат поста си вечерта.

Рамаданът е и време за молитва, като вярващите се събират в голям брой в джамиите, особено през нощта.

Курбан Байрам е
Обновена

Курбан Байрам е

Президентът поздрави българската мюсюлманска общност за днешния празник

Постът е широко разпространен в Саудитска Арабия, където се намират Голямата джамия в Мека и джамията на Пророка в Медина.

Очаква се саудитците да спазват четиридневен празник за Курбан Байрам.

В целия мюсюлмански свят празненствата по случай Рамадана тази година бяха помрачени от войната в Газа, където по данни на министерството на здравеопазването на управляваната от Хамас територия военната кампания на Израел за изкореняване на Хамас е отнела живота на най-малко 33 207 души, предимно жени и деца.

Войната беше предизвикана от нападението срещу Израел на 7 октомври от бойци на Хамас, в резултат на което загинаха 1 170 души, предимно цивилни, сочат израелските данни.

Палестинските бойци също така взеха над 250 израелски и чуждестранни заложници, 129 от които остават в Газа, включително 34, които според армията са мъртви.

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Той продължава 3 или 4 дни

Посредниците напразно настояваха прекратяването на огъня да влезе в сила преди началото на Рамазана.

Разговорите за прекратяване на огъня бяха възобновени в Кайро, но все още не е обявен пробив.