Саудитска Арабия осъди признаването от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп на анексираните през 1981 г. от Израел Голански възвишения, се изтъква в изявление на саудитската държавна агенция SPA, цитирана от "Ройтерс".

"Опитите да се наложи свършен факт не променят фактите", се посочва в изявлението и се допълва, че Голанските възвишения са "окупирана арабска територия според съответните международни резолюции".

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

"Израел никога не е имал по-добър приятел от вас"

"Това ще има значителни отрицателни последици върху мирния процес в Близкия изток и сигурността и стабилността в региона", допълва контролираната от режима в Саудитска Арабия агенция.

Тръмп, докато гостуващия израелски премиер Бенямин Нетаняху гледаше през рамото му по време на посещение във Вашингтон, вчера подписа прокламация, с която официално САЩ признават Голанските възвишения за територия на Израел.

Китай е против едностранни действия и подмяна на фактите за Голанските възвишения

Китай е против едностранни действия и подмяна на фактите за Голанските възвишения

Пекин подчертава, че международната общност определя Голан за окупирана територия

Израел завзе Голанските възвишения от Сирия по време на Шестдневната война през 1967 г. и официално ги анексира през 1981 г., което до вчера не беше признато от никоя друга държава.

Саудитската държавна новинарска агенция определи вчерашното решение на Тръмп като явно нарушение на Хартата на ООН и на международното право.

От своя страна Бахрейн изрази съжаление от решението на САЩ да признае Голанските възвишения за територия на Израел и призова за спазване на международното право.