Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд поиска от украинските власти да обяснят на каква правна основа на опозиционния депутат Сергей Власенко му е отнет депутатският мандат вчера, съобщават световните агенции.

Намирам за много необичайно избран от народа депутат да може да бъде отзоваван от парламента в кратък срок и без да е извършил сериозно престъпление. Настоявам украинските власти да предоставят обяснение за това действие, тъй като може да окаже ефект върху основните принципи на демокрацията, правото на народа да избира депутати", изтъкна той в позиция по проблема.

Припомняме, Върховният административен съд на Украйна отне депутатския мандат на народния представител Сергей Власенко, който пое ролята на защитник на експремиера Юлия Тимошенко пред украинския съд.

Административният съд мотивира решението си за санкцията срещу Власенко с това, че не е прекратил адвокатските си пълномощия и е участвал в съдебни заседания, което е забранено от украинското законодателство.