Вземайки под внимание писмо от Хартум, изискващо незабавно прекратяване на Интегрираната мисия на ООН за подпомагане на прехода в Судан (UNITAMS), Съветът за сигурност прие резолюция, с която прекратява нейния мандат от неделя.

От понеделник ще започне тримесечен преходен период, който ще позволи напускането на персонала на UNITAMS и прехвърлянето на неговите задачи към други агенции на ООН, "където е подходящо и доколкото е възможно". Това съобщи АФП.

В мисията на ООН в Судан работят 245 души, включително 88 в Порт Судан, както и други в Найроби и Адис Абеба, потвърди говорителят на ООН Стефан Дюжарик миналия месец.

Четиринадесет от 15-те членове на съвета приеха резолюцията, докато Русия се въздържа.

"Нека бъда ясен. Обединеното кралство не би избрало да затвори UNITAMS в този момент", каза заместник пратеникът на Великобритания в ООН Джеймс Кариуки, чиято страна изготви текста.

"Необходимостта ООН и международната общност да подкрепят суданския народ не е намаляла."

В текста съветът изрази "тревога от продължаващото насилие и хуманитарната ситуация, по-специално нарушенията на международното хуманитарно право и тежките нарушения и злоупотреби с правата на човека" в Судан.

САЩ, Великобритания и Норвегия осъдиха ескалиращото насилие в Судан

САЩ, Великобритания и Норвегия осъдиха ескалиращото насилие в Судан

Причината са атаките от суданските Сили за бърза подкрепа

Той призова всички страни "незабавно да прекратят враждебните действия, да улеснят хуманитарния достъп... и да търсят решение на конфликта чрез преговори".

UNITAMS беше въведен през 2020 г., за да подпомогне подкрепата на демократичния преход в Судан след падането предходната година на ветерана ислямистки автократ Омар ал Башир, който беше изправен пред натиск както от военни, така и от масови протести.Но през октомври 2021 г. трудният път към гражданското правителство беше прекъснат, когато началникът на армията Абдел Фатах ал Бурхан пое пълните правомощия чрез преврат.

На 15 април, преди споразумението за възобновяване на прехода към демокрация да може да бъде подписано, избухнаха битки между суданската армия, водена от Бурхан, и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), водени от генерал Мохамед Хамдан Дагло.

Няколко седмици по-късно Бурхан поиска шефът на UNITAMS Фолкер Пертес да бъде уволнен, хвърляйки вината за насилието върху плещите му.

20 загинали при удари на пазар в Судан

20 загинали при удари на пазар в Судан

Повече от 10 000 души са били убити за 7 месеца сражения

Германският дипломат, на когото беше забранено да се връща в Судан, в крайна сметка се оттегли през септември и не беше заменен.

Миналия месец, заявявайки, че мисията е била "разочароваща", правителството в Хартум поиска нейното незабавно прекратяване, оставяйки на Съвета за сигурност практически друг избор освен да се оттегли, тъй като ООН трябва да действа със съгласието на приемащата нация.

Само преди дни генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отхвърли всички обвинения срещу световната организация, като посочи с пръст Бурхан и Дагло, "двама генерали, които напълно пренебрегват интересите на своето население".

"Мисля, че е време да назовем нещата с истинските им имена. Това е грешката на онези, които пожертваха интересите на своя народ за чиста борба за власт", ​​каза Гутериш, като също така подчерта финансовата и оръжейната помощ, предоставена от неназовани страни.

ООН: Войната в Судан убила 9000 души

ООН: Войната в Судан убила 9000 души

Един от най-лошите хуманитарни кошмари в новата история

Принудителното напускане на UNITAMS е нова неуспех за ООН, която е изправена пред известна доза враждебност, особено в Африка, относно ефективността на своите политически мисии и мисии за сигурност.

Под натиск от управляващата хунта в Мали Съветът за сигурност прекрати своята мироопазваща мисия в тази страна (MINUSMA) през юни, а сините каски трябва да бъдат напълно изтеглени до края на годината.

Въпреки края на UNITAMS, "това, което е ясно и което трябва да е ясно на всички, е, че Обединените нации няма да напуснат Судан", каза Дюжарик в четвъртък, като каза, че световната организация ще продължи своите хуманитарни програми и някои политически инициативи.

Западът иска екип на ООН да наблюдава злоупотребите с правата в Судан

Западът иска екип на ООН да наблюдава злоупотребите с правата в Судан

Целта е да бъдат проучени престъпления срещу жителите на страната и да бъдат определени отговорните за тях

Гутериш назначи алжирския дипломат Рамтане Ламамра за свой личен пратеник за Судан.

ООН разполага със значителен брой хуманитарни работници, които помагат на нуждаещите се от помощ "въпреки недостига на финансиране, за който говорим през цялото време, и въпреки битките, които продължават", каза Дюжарик.

Според оценка на неправителствената организация Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled) гражданската война е оставила повече от 10 000 жертви от април насам - цифра, която се счита за подценена.

Шест милиона души са били разселени и голяма част от инфраструктурата е унищожена, е оценката на ООН.