Съветът за сигурност на ООН призова в петък за незабавно прекратяване на огъня в Судан и нови усилия за постигане на трайно демократично политическо уреждане на конфликта, съобщава АП.

Той категорично осъди всички атаки срещу цивилни, откакто в средата на април избухнаха битки между съперничещи си генерали, борещи се за власт. Призова за бърз, безопасен и безпрепятствен достъп в целия Судан, за да се помогне на милиони нуждаещи се.

Припомняме, че боевете са убили най-малко 866 цивилни и са ранени хиляди други, според Суданския лекарски синдикат, който проследява цивилните жертви. Повече от 1,3 милиона души са напуснали домовете си. Над един милион все още са в страната и 320 000 в съседните Египет, Южен Судан, Чад, Етиопия и Централноафриканската република, според данни на ООН Международна организация по миграция.

Изявлението за пресата от съвета беше публикувано преди съветът да гласува единодушно за удължаване на политическата мисия на ООН в Судан с шест месеца, вместо с една година, за да се даде време на членовете да видят какво се случва на място и да обмислят бъдещето ѝ.

Примирието в Судан е прекратено

Примирието в Судан е прекратено

Това обявиха Съединените щати и Саудитска Арабия в съвместно изявление

Посланикът на Обединените арабски емирства Лана Нусейбех, настоящият президент на съвета, определи като "много положителен" факта, че всички членове не само са гласували за удължаване на мисията на ООН, но са се обединили зад "много съществено" изявление, "което излага очакванията на съвета за това какво трябва да се случи след това в Судан - и това очевидно е незабавно и постоянно споразумение за прекратяване на огъня.

В кратко изявление пред репортери след срещата шефът на ООН Антониу Гутериш каза, че е заявил на 15-те членове на съвета, че те решават дали да продължат политическата мисия в Судан или "е време да я прекратят".

Удължават примирието в Судан с 5 дни

Удължават примирието в Судан с 5 дни

На фона на продължаващите боеве