Британското външно министерство обяви, че страната ще поиска Съветът за сигурност на ООН да обсъди информацията за химическа атака в сирийската столица Дамаск, предаде АП.

Припомняме, активисти обвиниха сирийското правителство в използването на химически оръжия в квартали в източната част на Дамаск. Според сирийската опозиция най-малко 100 души са убити при атака с „отровен газ". Други активисти пък твърдят за около 650 убити. Правителството на Сирия опровергава твърденията за използвани химически оръжия.

Британският външен министър Уилям Хейг изтъкна, че „ако се потвърди използването на химически оръжия в Сирия, би било шокиращо ескалиране. Ние сме решени отговорните хора един ден да бъдат подведени под отговорност".

Дълбоко съм притеснен от информацията, че стотици хора, включително деца, са били убити при въздушни удари и при атака с химически оръжия в контролирани от бунтовниците райони до Дамаск", подчерта той.

Дипломат номер едно на Великобритания изтъкна, че на експертите по химически оръжия на ООН, които в момента са в Сирия, трябва да им се предостави достъп до мястото.

Призовавам сирийското правителство незабавно да позволи достъп до мястото на екипа на ООН, който в момента разследва предишна информация за използвани химически оръжия. Великобритания ще повдигне този инцидент в Съвета за сигурност на ООН", заключи той.

Генералният секретар на Арабската лига Набил ел Араби призова експертите на ООН незабавно да разследват информацията за използвани химически оръжия близо до столицата Дамаск, отбелязва държавната египетска агенция MENA, цитирана от „Джерусалим пост".

Генералният секретар заяви в съобщение, че той е изненадан от престъплението, което се е случило по време на посещението на екипа от международните инспектори от ООН, които вече имат задача да разследват използването на химически оръжия", отбелязва MENA.

"Той призова инспекторите веднага да установят какво се е случило в източното предградие Гута в Дамаск", допълва се още.

Френският президент Франсоа Оланд също призова инспекторите на ООН да посетят мястото, каза говорителят на президента, предаде „Гласът на Русия".

По време на кабинетна среща Оланд „обяви намеренията си да поиска представители на ООН да посетят мястото на атаката", каза говорителят, допълвайки, че „тази информация очевидно трябва да се провери и да се потвърди".

По-късно стана ясно, че по настояване на Лондон и Париж Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща тази нощ.

ЕС поиска незабавно разследване на твърденията за химическо нападение в Сирия.

Руското външно министерство призова за "честно и професионално" разследване на информацията.

САЩ поискаха „незабавен достъп" до мястото на предполагаемата атака с химическо оръжие от страна на сирийската правителствена армия срещу цивилни