позиции Осведомен и високопоставен източник в Министерството на отбраната на Великобритания съобщи пред Ройтерс, че войските на антииракската коалиция планират още тази вечер да заемат изходни позиции за щурм на Багдад.

Той каза още, че командващите войската на съюзниците не възнамеряват да засилват бомбардировките над противниковите позиции.

Източникът е съобщил още, че британските войски планират като предпазна мярка да заемат позиции покрай ирано-иракската граница в южен Ирак.

Припомняме, че днес в района се развилня една от характерните за сезона пясъчни бури, която може сериозно да осуети плановете за настъпление.

Според наблюдатели, първата основна битка за Багдад ще се проведе в района на град Карбала, на 100 км южто от столицата. Предполага се, че там ще са разположени основни сили от Републиканската гвардия, което ще покаже, доколко тя може да се противопостави на съюзниците.

карта-Би Би СиС превземането на един от мостовете над Ефрат при Насирия, става възможно настъплението и по двата бряга, което ще позволи Багдад да бъде “приклещен” от няколко страни.

Кореспондент на ББС съобщава, че около южния град Насирия има дълга колона от американски танкове, камиони и леки бронирани коли с муниции. Той смята, че американците струпват подкрепления в района, където коалиционните сили се натъкнаха на най-яростната иракска съпротива от началото на войната.

Кореспондентът допълва, че американците контролират в голяма степен стратегическия маршрут през река Ерафат, но изглежда около Насирия започва пратизанска война като по съюзническите войски се стреля от цивилни коли като таксита.

Reuters съобщава, че след преминаването над Ефрат, американските части са изоставили мостовете и под прикритието на танкове са продължили към Багдад.

В същото време, както съобщава кореспондентът на AFP, от другата страна на Ефрат е станал свидетел как колона от 4000 американски морски пехотинци се придвижват към Багдад под нестихващата артилерийска канонада. Те са били прикривана от 500 десантчици, 50 единици бронетехника и огневата поддръжка на вертолети.

Уточнява се все пак, че тази колона е още на 350 км от Багдад, за разлика от частите на Трета дивизия, които са на около 80-100 км от столицата.