Канцлерът на Австрия Себастиан Курц предупреди за "катастрофа", подобна на събитията през 2015 г., ако Европа не се договори за обща реакция срещу миграцията, съобщава "Франс прес".

Курц отправи предупреждението си, докато той и негови министри проведоха специална съвместна среща в австрийския град Линц с баварските си колеги от германската партия Християнсоциален съюз (ХСС), която в момента води битка за миграционната политика в рамките на правителството на канцлера Ангела Меркел в Берлин.

Тръмп пак захапа Берлин: Мигрантите увеличиха престъпленията в Германия

Тръмп пак захапа Берлин: Мигрантите увеличиха престъпленията в Германия

Той постави под въпрос официалната германска статистика

"Не можем да чакаме, докато имаме катастрофа като тази през 2015 г.", изтъкна Курц, имайки предвид мигрантската криза през 2015-2016 г., при която повече от 150 хил. души потърсиха убежище в Австрия, чието население наброява 8,7 млн. души.

Скандалът около миграционната политика в Германия между Меркел и нейния вътрешен министър Хорст Зеехофер, който е лидер на ХСС, разклати стабилността на правителството в Берлин.

Извънредна минисреща на върха на ЕС в неделя заради мигрантската криза

Извънредна минисреща на върха на ЕС в неделя заради мигрантската криза

Ще участват Германия, Австрия, Италия, Франция, Гърция, България и Испания

Курц настоя, че не иска да участва във "вътрешния германски дебат", но приветства факта, че имиграцията отново се обсъжда от лидерите на ЕС преди срещата на върха на Общността в края на месеца.

"Ако дискусията в Германия се засилва, това е, защото сега има нова динамика на европейско равнище, а сега има по-голям шанс да видим в края на краищата действия от страна на ЕС", посочи Курц.

Без да споменава Меркел, той също така отправи предупреждение към нея, давайки да се разбере, че това, което смята по въпроса, е резултат от нейното решение да приеме мигрантите в Германия през 2015 г.

ЕС ще решава съдбата на мигрантите извън границите си

ЕС ще решава съдбата на мигрантите извън границите си

Ще изгражда специални центрове, например в Северна Африка

Онези, които отвориха границите през 2015 г., "са отговорни за факта, че имаме граничен контрол между Австрия и Бавария, между Австрия и Унгария, между Австрия и Италия, и че положението може да стане дори по-лошо", изтъкна той.

Курц, който ръководи дясноцентристката Народна партия, сформира коалиция с крайнодясната Партия на свободата след изборите през миналата година, в които и двете партии издигнаха справянето с имиграцията като централна тема.

Курц беше външен министър в предишното австрийско правителство и често се гордее с действията си да затвори маршрута през Балканите на мигрантите през 2016 г.

Германия се гласи да дава пари на страните от ЕС, които приемат мигранти

Германия се гласи да дава пари на страните от ЕС, които приемат мигранти

До 1 юли Меркел трябва да намери решение на проблема с мигрантите

Премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер подчерта, че Мюнхен и Виена "имат обща убеденост и позиция" по темата.

Курц заяви, че възнамерява да превърне миграцията в основна тема, когато Австрия поеме ротационното председателство на ЕС в началото на юли, като се впусна в търсене на съюзници за позицията си.

През миналата седмица той обяви, че Зеехофер, австрийският вътрешен министър Херберт Кикъл и новият вътрешен министър на Италия Матео Салвини, който е лидер на ксенофобската "Лига", са сформирали "ос на желаещите" за борба с нелегалната имиграция.

Утре Курц ще посети Будапеща, за да присъства на среща на лидерите на страните от Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), които традиционно подкрепят твърдите политики в областта на миграцията.