Най-малко седем души са в неизвестност в окупирания от Русия град Нова Каховка, след като територията беше наводнена в резултат на разрушаването на водноелектрическата централа Каховка, каза Владимир Леонтиев, ръководител на окупационната администрация на града, цитиран от руската служба на Би Би Си.

"Сега разглеждаме информация за изчезналите, но предварително тези хора бяха евакуирани и от зоните на наводнения, които престанаха да съществуват - островите. Там имаше пастири... за около седем души знаем със сигурност", цитира Интерфакс думите му.

Според Леонтиев четири населени места в окупираната от Русия част на Херсонска област остават почти напълно наводнени: "Селището Корсунка, с изключение на последната улица, е изцяло под вода, Днепряни, Кринки, Казашки лагери, които са надолу по течението, са наводнени до покрива".

Нивото на водата след наводнението поради разрушаването на Каховската водноелектрическа централа спада, в Нова Каховка вече е спаднало с 35 сантиметра, твърди назначеният от Русия служител.

Извънредно положение беше въведено в контролираните от Русия части на Херсонска област на Украйна след разрушаването на язовир Нова Каховка и наводнението на голяма територия, съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС в сряда.

Агенцията, позовавайки се на службите за спешна помощ, съобщи, че около 2700 къщи са били наводнени след разрушаването на язовира във вторник и почти 1300 души са били евакуирани. 

Водата в района на Херсон след взривяването на водноелектрическата централа ще продължи да приижда още около 20 часа. През това време нивото на водата може да се покачи с още един метър, каза началникът на украинската Херсонска областна военна администрация Александър Прокудин.

"Сутринта 1852 къщи бяха наводнени на десния бряг на Херсонска област. През нощта 13 души са ни потърсили, включително петима жители на левия бряг. Към 6 часа сутринта 1457 души са били евакуирани", каза още той във видео съобщение в канала си в "Телеграм".

В язовир Каховка след разрушаването на язовира нивото на водата е паднало с 2,5 м, каза кметът на Кривой Рог Александър Вилкул.

Полски експерт: Взривяването на язовира подобрява позициите на руските войски

Полски експерт: Взривяването на язовира подобрява позициите на руските войски

Земята в района ще изсъхне за около месец

В резултат на разлива на десния бряг на Днепър са били наводнени приблизително 10 хиляди хектара земеделска земя, а на левия бряг, където се намират териториите, окупирани от Русия, мащабът на наводненията е няколко пъти по-голям, съобщи пресслужбата на Министерството на аграрната политика и храните на Украйна.

Освен това ведомството отбеляза, че сега 94% от напоителните системи в Херсон, 74% - в Запорожие и 30% - в Днепропетровска област са останали без източник на вода. Това може да доведе до превръщането на полетата в Южна Украйна в пустини през следващата година.

Отрицателни последици от разрушаването на Каховската ВЕЦ ще има и за рибната индустрия. Щетите за риболовната индустрия само от смъртта на възрастни екземпляри могат да достигнат 95 000 тона или около 4 милиарда гривни (101 млн. евро)

Общо, по предварителни изчисления, щетите от смъртта на всички биологични ресурси ще възлязат на 10,5 милиарда гривни (266 млн. евро), отбелязва министерството.

Лондон: Взривеният язовир Каховка причини тежки наводнения

Лондон: Взривеният язовир Каховка причини тежки наводнения

За момента работата на Запорожката АЕЦ не е застрашена