Най-малко 7 държави ще участват с войски и оборудване в армията на НАТО в Румъния, докато румънски военни ще бъдат изпратени в Полша. Това обяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенгерг, цитиран от Business Review.

"Днес ние също обсъдихме напредъка в подсилването на присъствието на НАТО в Черноморския регион в рамките на командваната от Румъния многонационална сухопътна бригада. Ние работим по мерки по военновъздушен и военноморски тип. Имам удоволствието да потвърдя, че няколко държави изразиха желанието си да допринесат за присъствието ни в Черноморския регион, по земя, по море и по въздух", обясни Столтенберг.

Той обяви, че става въпрос за Канада, Германия, Холандия, Полша, Турция и САЩ. Други съюзници също разглеждали възможностите за участие.

Йенс Столтенберг обяви новината след среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

Според съобщение от военното министерство на Великобритания, Обединеното кралство ще изпрати военни многоцелеви самолети "Юрофайтър Тайфун" за патрулиращи мисии в югоизточния фланг на НАТО с цел гарантиране сигурността на съюзниците от Черноморския регион. През 2017 г. самолетите ще бъдат изпратени от базата "Конингсби" на Британската кралска армия в румънската база "Михаил Когълничану".

Румъния и Обединеното кралство ще се присъединят към ръководения от САЩ батальон в Полша, обяви още Столтенберг.