Бразилски сенатор заяви в четвъртък, че близък сътрудник на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонару се е опитал да го убеди за заговор за анулиране на изборите през октомври, съобщи "Ройтерс".

Сенатор Маркос до Вал каза на пресконференция, че е бил поканен на среща на 9 декември с тогавашния президент от сътрудника на Болсонару, бившия депутат Даниел Силвейра. На срещата Силвейра помолил сенатора да запише компрометиращи изявления в разговор със съдията Александър де Мораеш, свързан с избирателната комисия. Целта били ареста на де Мораеш, каза до Вал.

Болсонару седеше мълчаливо, докато Силвейра излагаше заговора, каза сенаторът пред репортери.

Припомняме, че бившият президент отправил атаки срещу  системата за гласуване, а де Мораеш я защити. Болсонару го обвини за поражението си на вота.

Бразилия разследва Болсонару за щурма на 8 януари

Бразилия разследва Болсонару за щурма на 8 януари

Цитира се видео, публикувано от Болсонару във Facebook два дни след бунта

Силвейра беше арестуван от полицията в четвъртък със заповед, издадена от де Мораеш, който го обвини в неподчинение на съдебни решения и "пълно неуважение и подигравка" на съдебната система.

 Либералната партия на Болсонару отказа коментар, а от екипа на експрезидента също няма изявления.

След поражението на Болсонару от левия президент Лула да Силва се стигна до протести и бунтове на привърженици. Да Силва встъпи в длъжност на 1 януари и започна разследване след щурма на правителствени сгради.

Болсонаро напусна Бразилия за Флорида 48 часа преди Лула да встъпи в длъжност, без да признае поражение

Лула да Силва започна уволнения на високо ниво в армията на Бразилия

Лула да Силва започна уволнения на високо ниво в армията на Бразилия

След бунтовете от 8 януари