Проруските сепаратисти в Украйна обявиха, че са готови да започнат да изтеглят малокалибрените оръжия от фронтовата линия в източната част на страната, съобщават АП и руски медии.

Според примирието от февруари украинските сили и сепаратистите трябва да изтеглят тежките оръжия, за да се създаде буферна зона, но въпреки това често се нарушава примирието, тъй като продължават боевете в определени райони. Вчера трима украински войници са загинали при сблъсъци.

Лидерът на сепаратистите в Донецк Александър Захарченко заяви, че неговите сили са готови да изтеглят танковете и бронираните машини ( под 100 мм) на 3 километра от фронтовата линия с изключение на „проблемните зони".

Представители на администрацията на президента на Украйна заявиха, че изявленията на сепаратистите, че ще изтеглят или няма да изтеглят военната техника не се базират на никакви доказателства.

Според Киев сепаратистите „демонстрират" изтегляне на въоръжението пред представители на ОССЕ, а после пак връщат техниката и продължават обстрела.

В същото време президентът Петро Порошенко коментира предлаганите промени в конституцията на страната и подчерта, че тази седмица Върховната рада е увеличила с 5 милиарда долара военния бюджет и ще се продължи с модернизирането на армията и военната техника.