Премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко призна, че на страната на сепаратистите се бият 3-4 хиляди руски „доброволци", включително военни, съобщава Сегодня.

Много от тях си тръгнаха, но повечето останаха", каза той в обръщение, предавано от Россия 24.

Ние никога не сме скривали, че сред нас има много руснаци, без която помощ би било много трудно за нас, би било сложно да воюваме, добави той.

Захарченко подчерта, че сред руските „доброволци" има много кадрови войници.

„Сред воюващите има и наши военни, които вместо отпуска са приели да се борят за нашата свобода. Това е типично само за руснаците", подчерта той.

Украинската медия припомня, че преди няколко дни украинските сили задържаха в района на Иловайск група от 10 руски войници. Военното министерство на Русия смята, че те са попаднали случайно на украинска територия.

Според ръководителя на Центъра за военнополитически изследвания на Украйна Дмитрий Тимчук тази нощ в Донецка област са навлезли два руски батальона тактически групи.

По-рано украински военни съобщиха, че водят боеве на два фронта срещу руски войници и сепаратисти.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк призова САЩ, ЕС и страните от Г7 да замразят активите на Русия, докато руските сили не се изтеглят от украинска територия, предаде ITV.

Той също така поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради присъствието на руски войници в Украйна.