Днес 12-те лидери на каталунските сепаратисти сядат на подсъдимата скамейка във Върховния съд, предаде El Pais.

Срещу тях е повдигнато обвинение в едностранно обявяване на независимост от Испания през октомври 2017 г.

Паралелно с процеса започват и протестите на организациите, които са привърженици на отделянето на Каталуния. За днес е предвиден митинг в Барселона в подкрепа на обвиняемите. Демонстрации са планирани и за събота.

Припомняме, в автономната област се проведе спорен референдум, след който беше извършен опит за обявяване на независимост. Той обаче беше осуетен от правителството в Мадрид.

Мадрид сряза Каталуния: Не приемаме ултиматуми

Мадрид сряза Каталуния: Не приемаме ултиматуми

"Да на самоопределението, но не на независимостта"

12-те подсъдими са представители на тогавашните местни власти в областта. Сред тях обаче не е бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, който потърси убежище в Белгия.

Лидерите на сепаратистите, срещу които са повдигнати обвинения в държавна измяна и неправомерно разходване на бюджетни средства, могат да получат до 25 години затвор.

Процесът срещу 12-те сепаратисти започва в сложен политически момент. В неделя в Мадрид се проведе масов протест срещу испанския премиер Педро Санчес с искане за оставката му. Повод за общественото недоволство стана намерението на Санчес да преговаря със сепаратистите.

Трудностите пред испанския премиер са и по отношение на предложения от кабинета му бюджет на страната, за който все още не може да се постигне единодушие. Разнобоят може да доведе дори до нови избори.

Испанското правителство спря преговорите с каталунските сепаратисти

Испанското правителство спря преговорите с каталунските сепаратисти

Риск от предсрочни избори…