По време на преговори на ниво министри от Сеул и Пхенян бе постигнато съгласие да се подновят срещите между роднини, разделени от двете страни на границата между двете Кореи, съобщава Новости.

Възобновяването на срещите е планирано за месец май.

В момента се обсъждат и подновяването на заседанията на двустранния комитет по развитие на икономическото сътрудничество между Сеул и Пхенян.

Предвижда се представителите на комитета да подновят диалога за предоставяне на хуманитарна помощ на Пхенян.

Припомняме, че Южна Корея спря доставките на ориз за Северна Корея, след като на 5 юли миналата година Пхенян изстреля седем ракети.

Преди дръзкия акт в рамките на първото полугодие на 2006 г. Сеул бе доставил на властите в Пхенян 500 000 тона ориз и 450 000 тона хуманитарни пакети.

На днешната среща Северна Корея е настоявала за възможно най-бързо възобновяване на хуманитарните помощи. От Сеул обаче твърдят, че помощта ще бъде подновена, след като Пхенян изпълни условията в споразумението от последния кръг на шестстранните преговори за ядрената му програма.

Освен това властите в Южна Корея твърдят, че ще пристъпят към конкретното обсъждане на хуманитарния въпрос едва в средата на април, когато изтича 60-дневният срок, даден на Пхенян за действия по споразумението за ядрената му програма.