Светът веднага осъди изстрелването на ракетата от страна на Северна Корея.

Говорителят на генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун заяви, че ракетата е изстреляна, въпреки общото възражение на международната общност срещу такова действие.

Той призовава Северна Корея да прекрати провокативните си действия и да спазва международните си задължения.

Северна Корея изстреля ракета

Северна Корея изстреля ракета

Изстрелването на ракетата

Съветът за сигурност насрочи за днес извънредна среща заради изстрелването на ракетата, по искане на САЩ и Япония, съобщават световните агенции.

Ракетата е изстреляна от западния бряг на Северна Корея и пътят й е проследен отделно от САЩ, Япония и Южна Корея. Не се съобщава за никакви следи от отломки.

На извънредно заседание на националния съвет за сигурност в Сеул президентът на страната определи изстрелването на ракетата като непоносима провокация.

Високопоставен представител на Южнокорейското министерство на отбраната заяви пред журналисти, че Сеул и Вашингтон са се съгласили да започнат разговори по възможното разполагане на система за противовъздушна отбрана (ПВО) THADD в Южна Корея.

Представители на американската армия смятат, че Южна Корея има нужда от системата, за да се противопостави на нарастващата заплаха от оръжията на Северна Корея.

Китай може да гледа на THADD, която е една от най-развитите системи за противоракетна отбрана, като заплаха за неговите интереси в региона.

Разузнавателната агенция на Южна Корея обяви, че Северна Корея разполага с технология за междуконтинентални балистични ракети. Разузнаването твърди още, че Северна Корея се подготвя за пети ядрен тест.

Междувременно британският външен министър Филип Хамънд заяви, че ракетният тест на Северна Корея е ясно и умишлено нарушаване на редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

ЕС заяви, че изстрелването на ракетата е открито и тежко нарушение. Действията на Пхенян бяха осъдени и от шефа на НАТО Йенс Столтенберг. 

Японският премиер Шиндзо Абе пък обеща да предприеме действия, които да защитят безопасността и благополучието на народа си.

Съветникът по национална сигурност на САЩ Сюзан Райс нарече програмите за ракети и ядрени оръжия на Северна Корея „сериозна заплаха за нашите интереси – включително сигурността на някои от най-близките ни съюзници”.

Външното министерство на Китай – единственият голям съюзник на Пхенян, изрази съжаление, че не се взема предвид противопоставянето от международната общност, а Северна Корея упорито настоява за използването на технологии за балистични ракети.

Русия също осъди изстрелването на ракетата от Северна Корея, наричайки го сериозен удар върху сигурността в региона.

„Очевидно е, че такива действия водят до сериозно влошаване на положението на Корейския полуостров и Североизточна Азия като цяло. Нанасят сериозни вреди за сигурността на страните в региона и преди всичко на самата Северна Корея, се посочва в съобщение на руското Външно.