Министерството на външните работи на Южна Корея съобщи, че е привикало руския посланик в знак на протест срещу пакта между Русия и Северна Корея, подписан в Пхенян тази седмица, предава Ройтерс.

Първият заместник-министър на външните работи Ким Хонг-кюн предаде позицията на Сеул относно пакта и военното сътрудничество между Русия и Северна Корея на Георгий Зиновиев, руският посланик в Сеул, съобщи външното министерство на Сеул.

Външният министър на Южна Корея Чо Тае Юл и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън осъдиха договора като сериозна заплаха за регионалния мир и стабилност, се казва в изявление на външното министерство на Сеул в петък.

Двамата в телефонен разговор в четвъртък обсъдиха и начините за отговор на срещата на върха между Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун и се договориха да следят отблизо ситуацията, каза външното министерство.

Блинкън заяви, че Съединените щати подкрепят отговорите на Южна Корея на заплахите за сигурността. Според пакта Москва и Пхенян заявиха, че всяка страна ще предостави незабавна военна помощ, ако другата се сблъска с въоръжена агресия.

Чо каза, че всяко сътрудничество за подпомагане на укрепването на военния капацитет на Северна Корея е явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, според изявлението.

Съединените щати ще обмислят различни начини да отговорят на заплахата за международния мир и стабилност от Русия и Северна Корея, каза Блинкън, цитиран от министерството.

Чо разговаря по телефона и с японския външен министър Йоко Камикава и двамата изразиха сериозна загриженост относно договора между Москва и Пхенян, според министерството.

Съветникът по националната сигурност на Южна Корея Чанг Хо-джин каза в четвъртък, че Сеул ще преразгледа възможността за доставка на оръжия на Украйна в отговор на знаковия пакт.

Севернокорейски войници с поредна провокация в демилитаризираната зона

Севернокорейски войници с поредна провокация в демилитаризираната зона

Напрежение на корейския полуостров