Пхенян Северна Корея има готовност както за мирни преговори, така и за война, пише РИА "Новости". Това е заявил в Сеул съветникът на правителството на КНДР Ким Рен Сон по време на междуправителствените преговори на двете корейски държави.

Преди началото на срещата Ким Рен Сон потвърди пред своя партньор - министъра на националното обединение Чон Се Хену, че КНДР ще продължава да защитава принципната си позиция, а именно: решаване на конфликта по мирен път. Според пхенянския съветник, ако "външни сили" се опитат да използват сила, то тогава Северна Корея ще е готова да отвърне на това.

"Ако юмруците са слаби, то те ще са само, за да се избършат сълзите", напомни Ким Рен Сол стара корейска пословица.

Ядреният проблем е ключовата тема на 11-тата среща от междуправителствените преговори между Юга и Севера в Сеул. На срещата се призова за реализирането на целия проект за съединяване на железопътния път от Транссибир и изграждане на южнокорейски технопарк в Северна Корея. Въпреки че сеулският кабинет не обвързва икономическите си проблеми с политическите, правителството на Южна Корея е принудена да балансира между Пхенян и Вашингтон.

Ким Рен Сон пристигна в Сеул със самолет през Пекин, като при пристигането си той заяви, че над Корейския полуостров са надвиснали облаци на войната. Южнокорейската страна не възрази, но подчетра необходимостта да се вземе под внимание заплахата от ядрени разработки на КНДР.

Очаква се на днешните преговори Република Корея да се опита да убеди Пхенян в необходимостта от провеждането на многостранен диалог относно ядрения проблем на Корейския полусотров.