Южнокорейското правителство обяви забрана за износ през трети страни на няколко десетки материала, които биха могли да се използват за разработване на севернокорейски спътници, и наложи нови санкции, съобщи информационна агенция "Ренхап".

Общо 77 артикула, използвани за производството на спътници, са включени в "списъка за наблюдение". Сред тях са слънчеви фотоволтаични клетки, сензори за ориентация на груби слънчеви лъчи, системи за астроориентация, блокове за обработка на данни за изображения, предаватели за X-обхвата.

Твърди се, че мярката има за цел да върне вниманието на света към необходимостта да се попречи на Севера да придобие такива стратегически материали.

Южнокорейското външно министерство заяви, че вече е предоставило списъка на други държави, за да могат те да го използват за своя контрол на износа.

Освен това Сеул е наложил допълнителни санкции на четири лица и шест институции, участващи в ракетната и ядрената програма на Пхенян, както и в заобикалянето на международните санкции от страна на страната.

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Северна Корея отново изстреля балистична ракета

Провокация преди ключова визита в Токио

По-специално под санкции бяха поставени Ли Йонг-кил, заместник-председател на Централната военна комисия на Корейската трудова партия, и Тан Ви Бен, сингапурски гражданин, обвинен в пране на пари през финансовата система на САЩ в полза на Северна Корея.

Сред организациите, включени в черния списък, са централната прокуратура на КНДР и Cholsan Trading Co.

През декември миналата година Пхенян заяви, че е провел "последния етап" от тестовете за разработване на "военен разузнавателен спътник", който ще бъде изведен в орбита до април.