Южна Корея обяви, че Северна Корея се е съгласила да сформират първия си съвместен олимпийски отбор и техните спортисти да излязат заедно под един флаг по време на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри през следващия месец, които ще се проведат в южнокорейския зимен център Пьончан, съобщават световните информационни агенции.

Министерството на обединението в Сеул уточни, че е постигнало споразумение с Пхенян по време на преговорите днес в пограничното село Панминчжон.

КНДР изпраща делегация от 230 души на игрите в Южна Корея

КНДР изпраща делегация от 230 души на игрите в Южна Корея

В делегацията ще има официални представители, спортисти, журналисти, арт трупа

Подчертава се, че спортистите на двете страни ще шестват на олимпийския стадион под "общо знаме", изобразяващо Корейския полуостров по време на церемонията по откриването на игрите. Договорено е също двете страни да бъдат представлявани от един женски отбор по хокей на лед

Двете страни и преди са се появявали под общ флаг, за последно през 2007 г. на Азиатските зимни игри в Китай, но никога не са създавали общ отбор на такива спортни мероприятия. 

Тези мерки се нуждаят от одобрение от Международния олимпийски комитет. Южнокорейското Министерство на обединението отбеляза, че двете страни ще се консултират с МОК този уикенд.

По-рано днес стана ясно, че Северна Корея ще изпрати 230-членна делегация на Зимните олимпийски игри, в която се включват не само спортистите. 

Япония предупреди света срещу "очарователната офанзива" на Северна Корея

Япония предупреди света срещу "очарователната офанзива" на Северна Корея

"Светът не трябва да бъде заслепен"

Участието на Северна Корея в игрите стана възможно от съживяването на диалога между двете страни, който беше прекъснат в продължение на две години. Възобновяването на преките преговори между двете страни първоначално беше предложено от комунистическия вожд на Северна Корея Ким Чен-ун в новогодишната му реч, което беше улеснено от повторното отваряне на междуграничната гореща линия в Панминчжон няколко дни по-късно. 

Освен по теми, свързани със Зимните олимпийски игри, двете страни също така обсъдиха повторното събиране на семейства и се разбраха да започнат военен диалог, за да понижат напрежението по тяхната обща граница.