Северна Корея е подготвила ракета с далечен обсег за изстрелване от залесена долина в отдалечените северозападни части на страната. Ракетата трябва да бъде изстреляна тази седмица.

С това действие се цели демонстрация на способността на изолираната държава да изстреля ракета с капацитет да удари Съединените щати, коментира Ройтерс.

Пхенян твърди, че ракетата, която ще бъде изстреляна тази седмица ще носи само сателит за времето, но според Южна Корея и САЩ това е тест за балистична ракета.

В събота репортери са били откарани до новата площадка Сохае близо до границата с Китай, където тече дейността по подготвянето на високата 30 метра ракета Унха-3 и нейния сателит. Трикорпусната ракета вече е на платформа за изстрелване, по което може да се съди, че изстрелването ще стане по план между 12-16 април.

„Върховният главнокомандващ Ким Чен Ун взе много смело решение. Затова имате възможност да сте толкова близо до мястото на изстрелването", каза ръководителят на мисията пред чуждестранните журналисти, посетили площадката.

Припомняме, Пхенян обяви, че планира да изстреля ракета с изкуствен спътник в периода 12-16 април по повод 100-годишнината от раждането на Ким Ир Сен.
Япония и Южна Корея заплашиха Пхенян, че могат да свалят ракетата, ако наруши тяхното въздушно пространство.