Северна Корея скоро ще изпрати шпионски военен сателит в орбита. Това заяви Ким Йо-чен, влиятелната сестра на лидера Ким Чен-ун, цитирана от "Ройтерс".

Тя обеща Пхенян да увеличи своите военни способности за наблюдение.

"Със сигурност военният разузнавателен сателит на Северна Корея ще бъде изведен правилно в космическата орбита в близко бъдеще и ще започне мисията си", заяви Ким.

Коментарът ѝ идва след неуспешното изстрелване вчера.

Според южнокорейската разузнавателна служба може да отнеме седмици или повече за разрешаване на проблемите, причинили повредата на ракетата.

В рядко признание за неуспех на Северна Корея държавната медия KCNA съобщи, че ракетата Chollima-1, носеща военен разузнавателен сателит, известен като "Malligyong-1", се е разбила в морето след инцидент.

Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е неуспешен

Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е неуспешен

Напрежение в стратегически регион

KCNA публикува и изображения на новата ракета, излитаща от крайбрежна стартова площадка. Снимките потвърдиха, че ракетата е с нов дизайн.

Южна Корея е изпратила кораби и самолети, които да извадят части от падналата ракета носител.

Вчерашното изстрелване беше остро критикувано от Южна Корея, Япония и Съединените щати.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че всяко изстрелване от Пхенян чрез технология за балистични ракети нарушава резолюциите на Съвета за сигурност.

Северна Корея създава шпионски сателит до април 2023 г.

Северна Корея създава шпионски сателит до април 2023 г.

КНДР обяви, че е провела важен тест в последна фаза

Ким подчерта, че критиките за изстрелването са "противоречиви", тъй като САЩ и други страни вече са изстреляли "хиляди сателити".

"САЩ са група гангстери, които биха твърдяли, че дори КНДР да изстреля сателит, това е незаконно и представлява заплаха", посочи тя.

Отделно заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Ким Сон- гьон разкритикува водените от САЩ военни учения в региона, включително многонационалните военноморски учения срещу разпространението на ядрени оръжия.