Напук на международния натиск Северна Корея изстреля ракета Инха-3 с изкуствен спътник на борда, предаде АП.

Това е станало от космодрума Чхолсан, намиращ се в северозападната част на страната.

Изстрелването на ракетата е неуспешно. Една минута след това тя се разпаднала и нейните отломки паднали в морето. Няма опасност за териториите.

"Севернокорейската ракета е паднала в морето, не е причинила никакви щети. Изстрелването е било неуспешно", каза японският министър на отбраната Наоки Танака. Той е свикал заседание на щаба на отбраната.

Военни от Южна Корея пък са започнали да издирват падналите парчета от Северна Корея.

След дълго мъчание, Северна Корея съобщи, че сателитът, която трябваше да бъде изведен с изстреляната днес ракета, не е достигнал планираната орбита.

С това Пхенян потвърди съобщенията, дошли от съседни държави, че изстрелването на ракета с горем обсег бе неуспешно. Сега учени, инженери и есперти проверяват каква била причината за неуспеха, се казва в съобщение на официалната корейска осведомителна агенция КЦТА, цитирано от БТА.

Пхенян продължава да твърди, че сателитът е метеорологически, докато Западът  се страхува, че комунистическият режим прави опити с балистична ракета.

Траекторията на апарата е на юг над Жълто море.

Пхенян вдига армията си в повишена готовност

Още...

Токио обяви, че силите за самоотбрана са поставени в пълна бойна готовност.

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, за да обсъди евентуалния си отговор на изстрелването на ракета, предаде Ройтерс.

Белият дом нарече изстрелването й "провокация", заплаха за регионалната сигурност и нарушение на международните закони.

От Г8 обявиха, че се обсъждат санкции срещу Пхенян заради изстреляната ракета.

Това е междуконтинентална балистична ракета, която Пхенян разработва. През 2006 и 2009 г.  тя беше изпробвана. Тя е с обсег между 6 и 9 000 км.