Представителка на външното министерство на Северна Корея обяви по време на конференция за неразпространение на ядрените оръжия в Москва, че комунистическата държава е под "постоянна заплаха за ядрено нападение" от САЩ.

Пхенян настоя, че няма намерение да се откаже от ядрената си програма, но отбеляза, че няма да използва арсенала си, за да атакува когото и да било първи.

Въпреки това, в случай че Вашингтон реши да атакува Северна Корея, страната ще "укроти САЩ и ще отговори на огъня с огън", предупреди представителката. Тя порица остро САЩ за последните им военни учения в района на Корейския полуостров и подчерта, че "всяко действие предизвиква противодействие".

Шефът на ЦРУ: Северна Корея е на прага да придобие ядрено оръжие, с което да удари САЩ

Шефът на ЦРУ: Северна Корея е на прага да придобие ядрено оръжие, с което да удари САЩ

"Достатъчно близо към момента в способностите си"

Представителката на Северна Корея подчертала, че ядреният потенциал на КНДР бил почти равен на този на САЩ.

"Нашата крайна цел е да постигнем баланс и равновесие със САЩ, така че те да не се осмеляват да говорят за военни действия срещу КНДР", отбеляза Цой Сон Хей на конференцията в Москва.

Според нея притежанието на ядрени оръжия за Пхенян е въпрос на "живот и смърт".

"Настоящата ситуация затвърждава разбирането ни, че имаме нужда от ядрено оръжие, за да отблъснем евентуална атака", добави дипломатът.

Северна Корея плаши да нанесе "неочакван и невъобразим" удар срещу САЩ

Северна Корея плаши да нанесе "неочакван и невъобразим" удар срещу САЩ

Положението на Корейския полуостров рязко ескалира

Вчера Пхенян заплаши да удари САЩ "в неочаквано време на неочаквано място", докато американският държавен секретар Рекс Тилърсън отбеляза, че САЩ не се стремят към война срещу Северна Корея, но ще предприема такава стъпка, ако е необходимо.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заплахи Северна Корея, че ще бъде изправена пред "огън и жупел", ако не спре с провокациите си.