Северна Корея разкритикува Съединените щати за разширяването на военната им помощ за Украйна, съобщава "Ройтерс".

Позицията на Пхенян е потвърждение на подкрепата на изолираната страна за Москва във войната в Украйна.

Вашингтон и Сеул са все по-разтревожени от задълбочаването на военното сътрудничество между Русия и Севера и ги обвиняват в нарушаване на международните закони, като търгуват с оръжия, които Русия да използва срещу Украйна. Москва и Пхенян обаче отричат тези твърдения.

Съгласно споразумение, подписано от руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на посещението на Путин в Пхенян миналата седмица, всяка страна се ангажира да предостави незабавна военна помощ на другата в случай на въоръжена агресия срещу която и да е от тях.

В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

В Северна Корея Путин разменя кон за кокошка

Ако Северна Корея има две бутала - Поднебесната империя обикновено натиска спирачката, докато Русия сега форсира газта на севернокорейския диктатор

Днес Путин благодари на Ким за гостоприемството му по време на визитата, която издигна връзките до безпрецедентно ниво, съобщи Кремъл.

Анализаторите твърдят, че пактът ще постави рамка за търговията с оръжие между двете страни и ще укрепи техните антиамерикански настроения и антизападна коалиция.

Пак Джонг Чон, един от висшите военнослужещи на Северна Корея, заяви, че Русия има "правото да избере всякакъв вид ответен удар". Той посочи, че ако Вашингтон продължи да тласка Украйна към "прокси война" срещу Русия, това може да предизвика по-силен отговор от Москва и да доведе до "нова световна война".

Той се позова на коментарите на Пентагона от миналата седмица, че украинските сили могат да използват оръжия, доставени от САЩ, за да нанасят удари по руските сили навсякъде в границите на Русия.

Високопоставени служители на Южна Корея, САЩ и Япония осъдиха "по възможно най-категоричния начин" задълбочаването на военното сътрудничество между Северна Корея и Русия в съвместно изявление, публикувано от външното министерство на Сеул днес.

САЩ са загрижени от сближаването между Русия и Северна Корея

САЩ са загрижени от сближаването между Русия и Северна Корея

Сигурността на Корейския полуостров е под въпрос, според Кърби

Русия вероятно е получила около 1,6 милиона артилерийски снаряда от Северна Корея от август до януари. По данни от американска организация с нестопанска цел за сигурност C4ADS 74 000 тона експлозиви са били преместени от руските пристанища в Далечния изток до други обекти, предимно по границите близо до Украйна.

Според САЩ споразумението за взаимна отбрана на Путин със Северна Корея има потенциала да създаде търкания с Китай, който отдавна е основният съюзник на изолираната държава.

Северна Корея планира да изпрати строителни и инженерни сили в окупираните от Русия територии на Украйна още следващия месец за възстановителни работи, съобщи по-рано представител на южнокорейското правителство.

Тези сили, работещи в чужбина като строителни работници, за да печелят твърда валута за режима, ще бъдат преместени от Китай в контролираните от Русия области.

Русия плаши САЩ с фатални последици в Украйна, ако пренебрегнат предупрежденията ѝ

Русия плаши САЩ с фатални последици в Украйна, ако пренебрегнат предупрежденията ѝ

Москва настоява да не се позволява на Украйна да използва американски оръжия за удари по цели в Русия