Южна Корея твърди, че Северна Корея е извършила тестови изстрелвания на множество крилати ракети, съобщава "Асошиейтед прес".

Днешните тестове са четвъртите поред ракетни изпитания на Севера, откакто САЩ и Южна Корея започнаха мащабни военни учения миналата седмица. Северна Корея счита учението за подготовка за нападение.

Предвижда се военните учения на Вашингтон и Сеул да приключат утре.

По данни на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея КНДР е изстреляла "няколко" крилати ракети от своя североизточен крайбрежен град Хамхън.

КНДР с пореден ракетен тест

КНДР с пореден ракетен тест

Япония и Южна Корея вече потвърдиха

Резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват на Северна Корея да изстрелва балистични ракети, но не и да провежда тестове на крилати ракети. Експерти обаче твърдят, че крилатите ракети, разработени от Северна Корея, също представляват сериозна заплаха за нейните съседи, тъй като са проектирани да летят на по-ниска височина, за да не бъдат засичани от радари. Пхенян описа наскоро тестваните крилати ракети като "стратегически", което подсказва намерението му да ги въоръжи с ядрени оръжия.

През 2022 г. КНДР проведе рекорден брой ракетни изпитания, а през настоящата година продължава провокациите си с изстрелването на близо 20 ракети при десет отделни теста.

Ким Чен Ун: Готови сме да отвърнем с ядрено оръжие

Ким Чен Ун: Готови сме да отвърнем с ядрено оръжие

Заплахи от Пхенян

Сред тестваните оръжия бяха балистични ракети с малък обсег на действие, способни да поразят Южна Корея, както и междуконтинентални балистични ракети с възможност за нанасяне на удари срещу континенталната част на САЩ.

На 21 март Северна Корея заяви, че е изстреляла две крилати ракети от подводница. Миналия месец страната изстреля и четири крилати ракети с голям обсег, способни да поразяват цели на разстояние 1240 мили.

В неделя севернокорейският лидер Ким Чен-ун наблюдава тестово изстрелване на балистична ракета с малък обсег. Държавните медии нарекоха теста симулирана ядрена атака срещу неуточнени южнокорейски цели.