Шарже д"афер на Северна Корея в Русия обяви, че Пхенян бил привършил приготовленията за удар по американската тихоокеанска територия о. Гуам и бил готов да го осъществи в случай на "провокация", съобщават руски медии.

САЩ трябва да спрат да оказват натиск върху Северна Корея, настоя шарже д"афер, подчертавайки, че дали ще има война на Корейския полуостров зависи от Вашингтон.

"Както знаете, ние приключихме подготовката на удар срещу Гуам. Всичко ще зависи от това дали САЩ действат разумно или не. Ако не го направят, те ще бъдат засрамени отново на Корейския полуостров пред целия свят", коментира шарже д"афер на Северна Корея в Русия.

"Те трябва да спрат очевидните провокации и едностранния натиск", допълни дипломатът и изтъкна: "Това ще определи дали ще има война на Корейския полуостров или не."

Севернокорейският дипломат също така заяви, че Пхенян вече е предложил мораториум върху ядрените опити, но в отговор Вашингтон избрал да започне военни учения със Сеул. Северна Корея обаче няма намерение да обсъжда ядрените и ракетните си програми, докато САЩ не се откажат от "провокативните си политики".

Вчера беше даден старт на съвместни военни учения между САЩ и Южна Корея. Военните учения, в които участват около 17 500 американски военнослужещи и около 50 хил. южнокорейски войници, бяха разкритикувани от Пхенян. Официозната новинарска агенция на комунистическата държава подчерта, че САЩ са отговорни за потенциалните последици от конфликта, след като са избрали военно противопоставяне с Пхенян.

През юли Русия и Китай предложиха сценарий за "двойно замразяване", в който Северна Корея ще прекрати ядрените си изпитания, докато военните учения на САЩ и Южна Корея ще бъдат прекратени своевременно. Северна Корея все още не е излязла с официален отговор по въпроса.

В Гуам се готвят за нападение от Северна Корея

В Гуам се готвят за нападение от Северна Корея

Ким Чен-ун истински ще съжалява