Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че няма нова студена война с Китай, но западните съюзници ще трябва да се адаптират към предизвикателството на възхода на Пекин, информира "Франс прес".

"Ние не навлизаме в нова студена война и Китай не е наш противник, не е наш враг", увери Столтенберг пред репортери преди срещата на ръководителите на страните членки на НАТО в Брюксел. 

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Г-7 извиква на дуел Китай, настоява за разследване на произхода на COVID-19

Смъмриха Китай по няколко въпроса

"Но трябва да се справим заедно, като алианс, с предизвикателствата, които възходът на Китай поставя пред нашата сигурност", изтъкна още шефът на западния военен алианс.

По отношение на Русия той коментира, че най-силното послание на НАТО е, че сме единни и няма да успее да ни раздели. Той добави, че е необходимо НАТО и Русия да запазят диалога и да постигнат допълнителен напредък в контрола над въоръжаването.

Г-7 натиска Русия да спре дестабилизиращите си действия

Г-7 натиска Русия да спре дестабилизиращите си действия

Мария Захарова разкритикува позицията на Г-7

По думите му отношенията с Москва са "в най-ниската си точка от края на Студената война" заради руското агресивно поведение, което включва хибридни действия, хакерски атаки и отравяния, включително на територията на НАТО.

Столтенберг посочи, че участниците в днешната среща ще обсъдят срещата в Швейцария между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и на Владимир Путин. Той изрази увереност, че лидерите на страните от пакта ще подкрепят двустранния подход към Москва - диалог и укрепване на отбранителните способности.